fbpx

Przepisy

OPONKI SEROWE

Składniki:

  • twaróg tłusty tradycyjny OSM Siedlce  albo twaróg tłusty mielony OSM Siedlce – 500g / 1 opakowanie,
  • mąka - 500g,
  • cukier - 2/3 szklanki,
  • jajka - 4 sztuki,
  • soda oczyszczona - 3 łyżeczki,
  • cukier wanilinowy - 2 łyżki,
  • smalec do smażenia - 1400g (7 kostek).

Wykonanie:

  1. Weź spory garnek ponad 5l, wrzuć smalec i postaw na średni ogień aby się rozpuścił. Póki tłuszcz się rozgrzeje zrobisz ciasto.
  2. Jeżeli używasz tradycyjnego twarogu to rozdrobnij go widelcem albo przeciśnij przez praskę.
  3. Weź miskę, do której przesiej mąkę z sodą, dodaj rozdrobniony twaróg, cukier, cukier wanilinowy, jajka. Połącz skłądniki i zagnieć ciasto. Wyjdzie klejące się ciasto.
  4. Ciasto otocz w mące, żeby nie lepiło się, i na rozwałkuj na oproszonej mąką stolnicy na grubość 1-1,5 cm. Wygodniej jest podzielić ciasto na 2 części.
  5. Weź szklankę o średnicy ok. 7 cm oraz wąski kieliszek. Wycinaj szklanką kółka, a w środku kieliszkiem wycinaj mniejsze kółeczka. 
  6. W międzyczasie smalec powinien się nagrzać. Aby sprawdzić czy temperatura jest odpowiednia do smażenia, wrzuć jedno kółeczko do rozgrzanego tłuszczu i zobacz jaki kolor będzie miało po ok. 1 min. Jeżeli ciemnobrązowy to tłuszcz jest za gorący. Kolor powinien byc złoty.
  7. Wkładaj po kilka oponek i kółek (ilość zalezy od średnicy garnka, oponki mają luźno pływać w tłuszczu) oraz smaż na złoty kolor przez około 1 minutę z każdej strony. Odkładaj na ręczniki papierowe.
  8. Oponki możesz posypać cukrem pudrem albo maczać w lukrze. Smacznego!

Lukier:

  • 200g cukru pudru i około 4 łyżek wody (do miseczki wsyp cukier puder, mieszając wlewaj stopniowo po łyżce wodę aż lukier będzie gładki i gęsty).

Dane kontaktowe

Kazimierzowska 7, 08-110 Siedlce

 (25) 632 30 21

 osm@osm.siedlce.pl

(25) 632 76 08

 Pn - Pt: 7:00 - 15:00